Přímá i participativní, hlavně online

24. 06. 2013 10:14:00
Trocha zamyšlení o "elektronické demokracii", není nutné jen čekat a připravovat se na volby. Principy přímé a participativní demokracie jde prosazovat i bez předvádění vzteku v ulicích.

Přímá a participativní demokracie? Podle mne se nevylučují. Participativní demokracie je zaměřena spíše na počátky vytváření rozhodnutí, zatímco pod přímou demokracií chápu především závěrečné schválení (nebo jak praxe ukazuje zamítnutí) rozhodnutí v referendu. Obojí může být podporováno internetovými aplikacemi. Proč? Je to rychlejší a pokud se to dobře připraví tak i levnější.

Jak si takovou aplikaci představuji? Měla by uživateli umožňovat hlasování pro více organizací. Organizace sama by si udržovala seznam členů.

Další charakteristikou je strukturovaná diskuze. Každý diskutér by si musel rozmyslet do jaké rozpravy svůj příspěvek zařadí. Jednotlivé návrhy by měly rozpravu pro výhody a rozpravu pro nevýhody. Další rozpravou by byly alternativní návrhy. Administrátor diskuze by z alternativního návrhu, který doslal velkou podporu, mohl udělat další oficiální variantu. Hlavní stránka diskuze k tématu by byla členěna následovně (Zvýraznil jsem červeně rozpravy, do kterých mohou diskutéři zapisovat.):


Úvodní slovo k hlasování


Varianta 1 - popis návrhu

rozprava – výhody rozprava - nevýhody


Varianta 2 - popis návrhu

rozprava – výhody rozprava - nevýhody


rozprava - alternativní návrhy


Přípěvky by se měly dát ostatními uživateli hodnotit. Defaultní řazení příspěvků v rozpravě by bylo podle hodnocení uživatelů. Dobře hodnocené příspěvky by byly zobrazovány na prvních místech. Každý by si mohl toto nastavení změnit, například nastavit si chronologické řazení příspěvků.

Dalším užitečným nástrojem v diskuzi by bylo nastavení si oblíbených a ignorovaných komentátorů. Více než vhodné by bylo používání fulltextových filtrů. Každý uživatel by si mohl nastavit, které výrazy jsou pro něj natolik nepřijatelné, že by si přál nevidět celý příspěvek. Myslím si, že tyto nástroje by čitateli umožnily zobrazit kvalitnější diskuzní příspěvky.

Bez čeho se to však neobejde je flexibilní zastupování. Představa, že se každý bude chtít trávit večery rozhodováním o kdečem, je opravdu lichá. Běžný uživatel by asi jen bral na vědomí maily o tom, že začalo nebo že se blíží ke konci nějaké hlasování. Pokud by ho však hlasování zaujalo, tak by mu nic nebránilo se vyjádřit v rozpravě anebo nějakou z variant zvolit. Pro zastupování by měl platit princip, že hlas zastupovaného má vždy přednost před hlasem zástupce. Zastupování by mělo být kaskádové, tzn. hlas zástupce mého zástupce by se započítal jako můj, pokud bych já a můj zástupce nehlasoval. A to by platilo pro všechny další úrovně. A proč flexibilní? Protože můžu kdykoliv svého zástupce změnit. Na rozdíl od zastupitelské demokracie.

Hledal jsem, zda podobná aplikace už existuje. Jeden z rozcestníků takových aplikací je na stránkách http://metagovernment.org. Jsou zde projekty, které počítají s tím, že si budou vzájemně vyměňovat data s hlasováními. Uživatel by si pak vybral, kterou aplikací bude hlasovat, a jeho hlas by se posléze přenesl do ostatních aplikací, zapojených do metagovernmentu. Myslím si, hlavní nevýhoda této filozofie v tom, že neexistuje jednotná rozprava. Pokud budu hledat komentáře ke schvalovaným návrhům, tak je budu zase hledat po všech čertech.

Podle mne je to dost odvážný koncept. Nedovedu si představit, jak se bude řešit přihlašování bez centrální autority, která bude přístupy řídit. Projekty počítají s OpenID, které se však ověřují mailovou adresou a každá fyzická osoba jich může mít nepočítaně. Bude se asi muset počítat s tím, že přístup do aplikací bude muset řídit nějaký státní orgán nebo jiná autorita, která oproti osobnímu dokladu ověří, zda osoba už do systému přístup nemá. Ideální by bylo napojení na státní registry, aby mohly být z aplikací vyřazovány přístupy zemřelých. Další problém vidím v čištění dat v případě zapojení chybné aplikace. Obávám se, že už by data do pořádku nedal nikdo. Na stránkách http://metagovernment.org je sice záložka standardization, ale obsah mi připadá dost skoupý. Není z něj jasné, která data by si jednotlivé aplikace vyměňovaly a v jakém formátu. Nejzajímavější je asi to, aby aplikace byly open-source, což je celkem rozumný požadavek. Zveřejnit kód aplikace, která pracuje s veřejným zájmem, zní logicky.

Zajímavý je požadavek na 80% limit pro schválení návrhu. Setkali jste se někdy s takovým limitem? Něco na tom asi bude, dokud je jazýčkem na vahách pár procent kolem limitu padesát procent, tak to může dopadnou jako na české politické scéně, kdy se opatření zavádějí a po volbách zase ruší. Při odvolávání někoho nebo něčeho by to snad dávalo smysl. Limit 80% by snad mohl přispět k větší stabilitě ve státě. Například k odvolání Kristýnky Kočí z pozice poslankyně by tento limit asi stačil. Podle mne není zase tak nutné v samotné schvalovací aplikaci jakýkoliv limit nastavovat a nechat na stnovách samotné organizace, jak s hlasováním naloží. Vypočítat to, že 63% je méně než 80%, snad dokáže každý blb.

Jinak jsem na metagovernment.org mou vytouženou aplikaci nenašel. Zajímavá je Votorola - ta má publikována schémata fungování aplikace, ale myslím si, že z toho dělají větší vědu, než si úloha zaslouží. Aplikace by měla na ovládání být co nejjednoduší, třeba jako facebook. Nějaké demo jsem také nenašel.

S čím bezezbytku souhlasím je to, že na celonárodní nebo nadnárodní úrovni se tyto aplikace prosadí až poté, co se osvědčí na menších celcích. Až zkrátka bude běžné, že schůze bytových družstev, profesních a zájmových družení, politických stran nebo i obecních zastupitelstev budou trvat několik minut a pouze se zde formálně schválí to, co bylo důkladně probráno v internetové aplikaci. Určitě by to umožnilo důkladnější prodiskutování jednotlivých rozhodnutí s ušetřením času většiny zúčastněných. Pokud by aplikace byla dobře udělaná, tak by zjednodušila práci i představitelům těchto organizací.

Na začátku tohoto blogu se pokouším rozlišit přímou a participativní demokracii. Má ideální aplikace popsaná v úvodu se týká spíše přímé demokracie, tzn. konečného schvalování. Aplikace pro participativní demokracii by mohla být podporována "jen" víceuživatelským vytvářením dokumentů např. pomocí http://docs.google.com/ nebo piratepad.net, kterou ostatně využívá i komunita metagovernmentu. Aplikace, kde se hlasuje o jednotlivých větách nebo odstavcích, už se mi zdá trochu ustřelená. Ale i takové jsem na portálu metagovernmentu našel. To, že se pár lidí zavře v místnosti a něco zuřivě vymýšlejí, asi nějaký elektronický nástroj hned tak nenahradí. Pokaždé k příslušnému připravovanému musí být určena zodpovědná osoba, která to dokončí, včetně připomínkování a případně vypsání referenda (samozřejmě on-line).

A jak jsme na tom v české kotlině? Průkopníci jsou asi Věci veřejné. Referenda byla formulované podobně jako

Chcete aby svět byl krásnější, bohatší a spravedlivější?

ANO x NE“

Dnes už na stránkách VV moc referend není. Zajímavější jsou pirati.cz. Využívají technologii phpBB, na které běží spousta internetových, většinou technických diskuzí, kde chronologické řazení příspěvků má svůj smysl. V současné době piráti mění možnosti řazení příspěvků v diskuzi. Uvidíme, co z toho bude. Možná je to krůček dál k mé vysněné aplikaci. Elektronickou cestou hlasují také příznivci hnutí Ano2011. Diskuze k tomu však není publikována, tak nevím. Open-source to určitě není.

Jak dál? Asi oslovit pár „mecenášů přímé demokracie“, zda takovou aplikaci pro širší využití chtějí podpořit. Myslím tím pány Babiše, Bártu, Okamuru nebo oslovit nějaké další organizace, které přímou demokracii hlásají. Myslím si, že by to byl trochu pozitivnější přístup k prosazení přímé demokracie, než nustálé remcání. Určitě to nejde naprogramovat na koleně. Například nevím, zda existují nástroje pro fulltextové filtry. Už jenom bižuterie okolo je náročná – vypracovat vzory smluv pro cílové uživatele a sehnání dobrovolníků, kteří budou ověřovat uživatele v aplikaci. Je to běh na dlouhou trať, ale představa, že můžu kliknout a tak odvolat svého poslance či senátora je lákavá, nemyslíte? Těším se na Vaše komentáře, snad budu schopen na všechny odpovědět.

Autor: Tomáš Osička | pondělí 24.6.2013 10:14 | karma článku: 5.93 | přečteno: 209x

Další články blogera

Tomáš Osička

Stávka kněžích

Stávka kněžích byla krutá. Nebyly mše a dokonce se nikdo nemohl vyzpovídat. Svatopetrské náměstí v Říme zaplavily černé taláry a dožadovaly se svých požadavků.

4.12.2023 v 22:15 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 351 | Diskuse

Tomáš Osička

Lži, dezinformace a tak

Nechci se pouštět do rozboru rozdílu mezi výrazy lži a dezinformace. Chci se zamyslet nad tím, že už máme dost nástrojů na to, abychom mohli lži a jejich vyvracení účinně řešit i bez omezení svobody slova.

3.4.2023 v 15:16 | Karma článku: 5.32 | Přečteno: 456 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.28 | Přečteno: 462 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.59 | Přečteno: 1390 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 453 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 681 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Kdo jsem? Nevyléčitelný optimista, dvojnásobný otec, disciplinovaný manžel a odpůrce V.I.P. privilegií, sedmidenního týdne a skleniček na šťopkách.  

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...