Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociální sítě a řízení státu

Každou chvíli slyšíme nějaké mudrlanty kafrat o sociálních sítích, virtuálních bublinách, vyprázdněné politice a rozmělňování společnosti. Můj blábol je pochopitelně nejlepší, protože vyřeší všechny globální problémy a tak.

Nejdříve malé zamyšlení o sociálních sítích a anonymitě. Kdokoliv si na sociální síti může založit účet s jakýmkoli jménem. Známe termíny falešná identita i dezinformace. Pokud si účet neověříme, tak nikdy nemáme jistotu o tom, kdo je skutečně na druhé straně. Ruku na srdce, víte o někom, kdo důsledně ověřuje spřátelené účty?

Teď něco o emocích. Facebook je založen na emocích a emoticons. Tlačítko “potvrzuji pravdivost” či nepravdivost tady nenajdete. Na LinkedIn můžete hodnotit znalosti a dovednosti jiných osob, ale samotná tvrzení v komentářích tady hodnotíme zase jen pomocí emocí. Emoce jsou nedílnou součástí našich životů, které nám statisíce let pomáhají přežít. Spousta povolání je bez nich nemyslitelná, ať už se jedná o umění nebo práce s dětmi. Denně děláme emocionální rozhodnutí, nejsme stroje, ale nemůžu se ubránit názoru, že v dnešním světě je výhodnější stát řídit spíše racionálními rozhodnutími postavených na lidském intelektu než na emocích. I na solidaritu, která je motorem sociálního státu, se můžeme dívat racionálně s konstatováním, že se společnosti vyplatí nemít hladové chudáky, kteří dělají zoufalé věci.

A teď něco o účelu sociálních sítí. Jsou postaveny pro zábavu či vyhledání osob s podobnými zájmy. Nejsou stavěny na věcné diskuze rozdílných skupin. Stromečková struktura diskuze je přehledná jen do určitého počtu diskutérů, pak se v diskuzi ztrácíte. Těžko tady najdete stěžejní názory a jejich rozumnou oponenturu.

Sečteno, podtrženo - sociální sítě nejsou postaveny pro politiku a veřejná rozhodování. Přesto tady jsou miliony příspěvků na téma, co by stát měl nebo neměl dělat. Přiznejme si, kdo z uživatelů sociálních síti na podobný příspěvek za poslední měsíc nenarazil? Zájem o spoluúčast na rozhodnutích státu můžeme tedy považovat za reálný. Existují aplikace pro kolektivní tvorbu dokumentů, dále loomio, basecamp nebo jiné z rodiny kolaborativního software, nicméně ještě jsem nenašel aplikaci, která má snahu systematicky pracovat s komentáři pro přípravu rozhodnutí, které se týkají milionů obyvatel.

Obávám se, že do toho bude muset vstoupit sám stát. Důvodem nejsou ani tak sociální sítě samotné a jejich anonymní šťavení emocí. Ty jen pod kotlem přihazují další polínka. Hlavní důvod vidím v nespokojenosti se způsobem, jakým stát vyrábí rozhodnutí. Vztah mezi dodavatelem veřejných služeb a odběratelem vyžaduje spoustu profesionálních vykladačů veřejného zájmu. Dáte někomu něco kolem 40 % svých příjmů a pošlete jej nakupovat produkty, které on sám uzná za vhodné. Vaše hlavní kontrola je možnost jednou za 4 či 6 let změnit partu nákupčích. To nemůže dobře fungovat. Můžete sice osobně tlačit na nákupčí, psát do novin nebo na web, sepisovat petice, mávat papíry po náměstích a kdovíco ještě, ale vaše šance cokoliv ovlivnit je dost malá. Na druhou stranu všechny tyhle pokusy nehledají argumenty oponentů a ti, co rozhodují, jsou pod obrovským tlakem. Technicky vzato je komunikace mezi mocnými a zbytkem obyvatel v době voleb i mimo ni zdlouhavá, nákladná, nepřehledná.

Teď si to porovnejte s tím, jak vynakládáte zbylých 60 %, kdy denně přehodnocujete každou korunu a obchodníci od vás stále sondují zpětnou vazbu. Hlavně díky pocitu, že mezi volbami o vás nikdo moc nestojí, se pomalu vytrácí pocit sounáležitosti s rozhodnutími zastupitelů a v konečném důsledku i sounáležitost se státem a právem vůbec. Samozřejmě jsou strany, které mají nějakou diskuzní aplikaci. Nicméně je tam předpoklad č. 1 – vaše důvěra příslušné straně. Myslím si, že pro stát by bylo výhodné nespoléhat se jen na stranickou přetlačovanou, ale i postavit apku, kde by s veřejností byly systematicky probírány základní obrysy navrhovaných změn. Stát rozhoduje o velmi důležitých věcech. Speciální software na spoluúčast obyvatel a různých specialistů na rozhodnutích by měl přispět k hledání těch nejlepších řešení. Rozhodování je jen práce s informacemi. Předkladatelé návrhů by měli jednodušší způsob při oslovování veřejnosti, prakticky byzmizel argument oponentů “s námi to nebylo probráno”. Tradiční volby by byly hlavně o ksichtech, aplikace o obsahu. Nečekám, že by tuto apku používaly miliony lidí. Určitě by byla vhodná minimálně pro ten pocit, že stát o vaše názory stojí a když se chcete účastnit rozhodnutí, tak nemusíte vybírat stranu či hnutí, na schůzích poslouchat užvaněné anebo hašteřivé extroverty a pak po ulicích lepit plakáty s jejich úžasnými vizážemi. Tihle kašpárci bývají i pracovití a hodně toho dokáží zajistit, ale ve své podstatě si dělají, co chtějí a myslím si, že by se je dalo kontrolovat daleko lépe.

Určitě by bylo vhodné vtáhnout veřejnost do rozhodování dříve, než začnou fungovat celostátní referenda a neinformovaní mistři budou s hlavou plnou strachu a jiných pudů zamítat pracně připravovaná racionální rozhodnutí, jako se to stalo například u brexitu. Nevýhody dnes nezatajíte, má je převážná většina rozhodnutí. Tato apka by měla pomoci nalézt taková řešení, kde by výhody opravdu převažovaly. Měla by ambici centralizovat argumenty pro a proti konkrétnímu rozhodnutí. Jak si to můj chorý mozek konkrétně představuje? Diskuze k jednomu návrhu by byla rozdělena do rozpravy výhody a rozpravy nevýhody. Bylo by to o chlup jednodušší a doufám i přehlednější než klasické svotky. Pro to, aby příspěvky byly kvalitní a držely se tématu, byly by ostatními uživateli hodnoceny nejen pomocí toho, jak se jim výrok líbí. Třeba také potvrzením jeho pravdivosti nebo nepravdivosti. Anebo tlačítkem, zda se příspěvek drží tématu. Aby tlačítek nebylo moc, tak přidám jen hodnocení pochopitelnosti příspěvku. V jednotlivých rozpravách (výhody / nevýhody) by pak příspěvky byly řazeny právě podle těchto hodnocení. Na prvních místech byste tedy našli nejlépe hodnocené komentáře. Převážná většina dnešních diskuzních portálů je stavěna chronologicky, vždy jsou na prvních místech nejstarší příspěvky. Láká vás prohrabávat se desítkami záložek se všemi příspěvky? Mě ne. Někoho doufám ano a kvalitní příspěvky ostatním čtenářům ohodnotí a pomůže setřídit.

Dovolte mi ještě chvíli fantazírovat. Další sekce vztažená ke konkrétnímu návrhu by byly otázky a odpovědi. Byly by také postavené na hodnocení ostatními uživateli. Předpokládám, že předkladatelé návrhu by chtěli odpovídat hlavně na otázky, které by byly nejlépe ohodnocené. Nicméně nic by jim nebránilo odpovědět na každý blábol. V každém případě by mělo být dotazů méně a měly by být cílenější než při dosavadních formách komunikace. I odpovědi by mohly být hodnocené, především zda skutečně odpovídají na otázku nebo jak jsou pochopitelné. A na konci by byly alternativní návrhy, což by byly ohodnocené elektronické petice. Ty nejlépe ohodnocené by administrátor diskuze mohl zanést mezi oficiální návrhy s propracovanými rozpravami: výhody, nevýhody a otázky s odpověďmi. Je to pochopitelné?

Samozřejmě by se dalo dál vymýšlet vzdušné zámky, ale zkuste se jen nad tímto návrhem zamyslet. A také si zkuste nestraně udělat názor na nějaký zákon, který naši moudří schvalují v parlamentu. Zorientovat se v paragrafovém znění návrhů, pozměňovacích návrhů a v zápisech z jednání a pak dohledávat konkrétní tvrzení profesních spolků či jiných organizací, na které se poslanci odvolávají. Je to pracné a obávám se, že to příliš nedělají ani sami poslanci mimo příslušný výbor. Je to pochopitelné, nestíhají. Tahle apka by to měla zjednodušit a zpřehlednit právě díky pevně dané struktuře a hodnocení ostatními uživateli.

Na začátku jsem zmínil problém anonymity. Podle mne je nutné, aby bylo někým ověřeno jméno a příjmení uživatele a to, co chce mít napsáno ve svém profilu. Velmi závisí na osobě, která výrok pronáší. Je rozdíl, když o vlivu pasivního kouření mluví senátor – vášnivý kuřák nebo primář z plicního. Identitu uživatelů by mohl ověřovat státní úředník, ideální by bylo využít identity z Datových schránek.

Pokud by aplikace byla zavedena včas, tak by stát mohl postavit její architekturu a algoritmus pro vyhodnocování příspěvků podle svého uvážení. Nejlépe dříve, než do toho vstoupí nějaký mecenáš, nadnárodní korporace nebo neseriózní politici, postaví si vlastní aplikaci a nastaví vyhodnocování příspěvků podle svých zájmů. Dovedu si představit i situaci, že až by došlo na celostátní referenda, tak by byla povolena pouze jejich elektronická forma právě v této aplikaci a uživatel by musel alespoň proklikat příslušné rozpravy, než by byl připuštěn k samotnému hlasování. Je to sice trochu extrémní názor, ale podle mne tento postup povede ke kvalitním a stabilním rozhodnutím. V dlouhodobějším výhledu by tímto systematickým vtáhnutím veřejnosti do rozhodování mohly být řešeny i nepopulární opatření, která jsou dnes často odkládána nebo po změně pomazaných hlav v parlamentu dokonce zrušena. Apka by byla postavena na názorové toleranci i kritickém myšlení. Pomohla by i lépe využít opendata, kterými se může kdokoli prohrabat a výsledky nabídnout jako podklad pro rozhodnutí. Aplikace by ve veřejném prostoru podpořila principy znalostní ekonomiky i agility, na které dnes přecházejí například banky. Mohla by i redukovat pnutí mezi Prahou a regiony a do rozhodování více zapojit místní pracovníky veřejné správy, kteří většinou reálně nesou důsledky legislativních změn, a to bez zkreslení třetími osobami. Pokud by to skutečně fungovalo a podařilo se najít model, který by udržel věcnou rovinu diskuze a neubral na zajímavosti, tak by se mohlo postupně zredukovat poměrně složité legislativní kolečko a zjednodušit fungování státu. A sociálním sítím trochu ubrat síly při ovládání našich mozků.

A to je vše, co jsem chtěl napsat, globální problémy vyřešeny, lidstvo jsem zachránil a vy mi můžete poslat, jak moc velký jsem magor...

Autor: Tomáš Osička | čtvrtek 22.11.2018 19:39 | karma článku: 8,80 | přečteno: 426x
  • Další články autora

Tomáš Osička

Stávka kněžích

Stávka kněžích byla krutá. Nebyly mše a dokonce se nikdo nemohl vyzpovídat. Svatopetrské náměstí v Říme zaplavily černé taláry a dožadovaly se svých požadavků.

4.12.2023 v 22:15 | Karma: 9,39 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Osička

Lži, dezinformace a tak

Nechci se pouštět do rozboru rozdílu mezi výrazy lži a dezinformace. Chci se zamyslet nad tím, že už máme dost nástrojů na to, abychom mohli lži a jejich vyvracení účinně řešit i bez omezení svobody slova.

3.4.2023 v 15:16 | Karma: 5,84 | Přečteno: 460x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Osička

Informační chaos mediálního světa

Malé zamyšlení nad informačním chaosem současnosti a zda to má řešení. Je to ptákovina, raději to ani nečtěte.

8.5.2020 v 11:20 | Karma: 6,89 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Tomáš Osička

Konstruktivní žurnalistika a krize tradičních médií

Narazil jsem jsem na časopis Mediažurnál, který provozuje Syndikát novinářů ČR. Zareagoval jsem na jeden zajímavý článek. Moc by mě zajímalo, co na to řeknou čtenáři iDnes blogu.

2.5.2020 v 13:22 | Karma: 5,05 | Přečteno: 301x | Diskuse| Hyde park

Tomáš Osička

Nejobjektivnější porovnání volebních programů

Volby jsou tady - strany a hnutí nabízejí všelijaké návody na řešení problémů České republiky. Dovolil jsem si je co nejobjektivněji zanalyzovat.

10.9.2017 v 17:50 | Karma: 13,17 | Přečteno: 854x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 722x
Kdo jsem? Nevyléčitelný optimista, dvojnásobný otec, disciplinovaný manžel a odpůrce V.I.P. privilegií, sedmidenního týdne a skleniček na šťopkách.  

Seznam rubrik